torstai 20. helmikuuta 2014

Hetkessä elämistä: legoterapiaa

Hetki kerrallaan, sanotaan suuren surun musertamalle. Enempää ei tarvitse; välillä enempään ei todellakaan edes pysty. Mutta hetki kerrallaan eläminen, hetkessä eläminen on hurjan vaikeaa, se vaatii opettelua.

Ensimmäiset pari kuukautta odotin koko ajan, että tämä jollain tavalla loppuisi. Tiesin kyllä, ettei koskaan tule sellaista pistettä, jossa asia on käsitelty ja ylitetty, suru surtu pois, mutta silti ikään kuin odotin, että jonakin aamuna olisin taas ennallani.

Nyt, yllättäen, on päiviin ruvennut löytymään surun rinnalle myös iloa, jopa jonkinlaista mielenrauhaa. Suru on suunnaton, mukana koko ajan, mutta enää se ei estä kokemasta myös positiivisia tunteita. Luulen, että olen nimenomaan alkanut oppia hetkeen keskittymistä, ja se on mahdollistanut valonpilkahdusten syttymisen.

Olemme parhaillaan esikoisen kanssa vanhempieni luona kyläilemässä. Esikoinen on riemuissaan enonsa vanhoista pikkulegoista, joita täällä on kaksi isoa muovilaatikollista. Laivojen, linnojen ja autojen rakennusohjeitakin oli tallessa. Huomasin tänään, että oli suorastaan terapeuttista kalastella tarvittavia osia legomerestä ja rakennella poikien juttuja tarkasti ohjetta noudattaen. Muistan joskus lapsena leikkineeni veljeni kanssa legoilla, mutta kovin suurta kiinnostusta minulla ei niitä kohtaan koskaan ollut, leikin enemmän perinteisillä tyttöjen leluilla.


Tämänpäiväinen legoleikki oli jonkinlainen mindfulness-kokemus. Keskityin kaivamaan muovinkappaleita laatikosta, keskityin väreihin ja muotoihin, ääneen joka kuuluu kun kauhoo palikkapaljoutta. Keskityin rakentamiseen, iloitsin lapseni halusta olla apuna ja hänen hihkuvasta innostaan, kun rakennus alkoi valmistua. Kykenin olemaan hetkessä, millään muulla ei ollut väliä.

3 kommenttia:

 1. Helppo ymmärtää. Minäkin olen "onnellisimmillani" järjestellessäni vaatteita tai kaappeja tai toteuttaessani jotakin muuta ei-älyllistä, hyvin suorittavaa, mutta tarkkuutta vaativaa, joka pitää mielen kiinni. Yksinkertainen on kaunista!

  Nauttikaamme tästä mindfulnessista, lepoa mielelle. Itselläni tosin Legot aiheuttavat lähinnä kauhua - niitä kun on jo vuosikausia ollut liikaa, joka paikassa, kaikkialla, kamalaa! Mutta tuo neitseellisyys ja lapsen riemu kuulostavat hyvältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä on kyllä ärsyttänytkin kaikenlainen trendikäs mindfulness-läpälää. Tunteiden läpikin kun vaan on mentävä. Mutta onneksi sentään edes välillä tosiaan saa lepoa surusta ja muista rankoista tunteista uppoamalla johonkin tällaiseen yksinkertaiseen tekemiseen.

   Poista
  2. No siis nimenomaan. Onhan se vähän eri asia etsiä mielenrauhaa ahdistuksesta, joka syntyy kun ei saa hakemaansa työpaikkaa tai pääse harjoittelemaansa asanaan, kuin löytää hetken rauha keskeltä oikeita menetyksiä.

   Aina itseäni vähän tavannut ahdistamaan tämä sopulilaumainen läpälää, milloin minkäkin hengen tai ruumiin taipumuksen perässä, mutta nyt tuntuu, etten kestä sitä lainkaan. Maailman pinnallisuus on kestämätöntä.

   Poista