sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Ajan kulku

Matka tästä...


...tähän...

...kesti vuoden, kuukauden ja kaksitoista päivää. 

Nyt jälkikäteen ajateltuna se on hämmästyttävän lyhyt aika. Niin paljon, niin äärimmäisiä kokemuksia vain vähän yli vuodessa.

Joidenkin "asiantuntijoiden" (?) mukaan nyt olisi vasta hyvä aika ruveta miettimään uutta raskautta. Yhtäältä ymmärrän ajatuksen, toisaalta en ollenkaan.

On totta, että tuore suru ja uusi raskaus olivat kuluttava ja vaativa yhdistelmä. Luulen, että plussatestin myötä surutyö myös jollain lailla jos ei nyt keskeytynyt niin muuttui ja viivästyi. Luultavasti siirsin raskauden takia tiedostamattakin joidenkin asioiden ja tunteiden käsittelyä tuonnemmaksi. Tiedän, että kuoppia ja romahduksia on varmasti vielä luvassa.

Toisaalta ajatus siitä, että pitäisi odottaa vuosi, on täysin järjetön. Sehän on vastoin biologiaa! Kuitenkin olemme niin vahvasti luonnossa kiinni, nisäkkäitä, poikaset menetettyämme uusia vailla. Näppituntuma vertaismaailmasta on sellainen, että hyvin usein uusi raskaus kohtukuoleman jälkeen alkaa nopeasti. Minäkin olin niin onnekas, että tulin raskaaksi ensimmäisestä yrityskierrosta.

Kehotukseen vuoden "toipumisajasta" ennen uutta yritystä sisältyy myös aika optimistinen ajatus siitä, että raskaus alkaa aina helposti ja suunnitellusti toivotulla hetkellä. Uskon, että useilla meikäläisistä on kamala pelko siitä, että se ei enää onnistu, ja siksikään yritystä ei tee mieli lykätä. Jos ikä alkaa kolmosella eikä kakkosella, pelko hedelmällisyyden vähenemisestä on myös jossain määrin aiheellinen.


On vaikeaa edes miettiä, missä kunnossa ja mielentilassa olisin nyt, jos en olisi saanut Silmua. Jos menetyksen tuskan lisäksi olisikin tullut vielä kokemus kuukausi toisensa jälkeen tyhjiin valuvista toiveista; pelko, että vauvaa huutavaan syliin ei enää koskaan saa uutta nyyttiä hoivattavaksi... Joillekin sellainen on todellisuutta; elämä ei ole tässäkään asiassa reilu. Kaikille se ei ojenna lohtukorttia yhtä nopeasti kuin meille - ja mikä surullisinta, joillekin ei koskaan.

Surun myötä olen ajatellut paljon aikaa. Käsitykseni siitä, että aika on syklistä eikä lineaarista, on vahvistunut entisestään. Kerroksia, kierroksia, moneen suuntaan kulkevia, kertautuvia kokemuksia, päällekkäisyyksiä, sisäkkäisyyksiä. Jotenkin sillä tavalla koen ajan.

Suositus surra suru kunnolla ennen uuden vauvan haikailua tuntuu kuuluvan lineaariseen aikakäsitykseen. Aivan kuin surun voisi irrottaa muusta elämästä, surutyön suorittaa kuin opintokokonaisuuden tai työprojektin.

Kuten jotkut lukijat ovat kommenteissaan muistuttaneet, kaikki rakkaat lapset mahtuvat kyllä äidin sydämeen. Vaikka kohtukuoleman jälkeinen raskaus pelko-toivo-kiikkumisineen oli rankka kokemus ja nytkin pää on pyörällä ja sydän syrjällään onnen ja surun ja kaikkien tunteiden painosta, uskon, että en olisi tämän valmiimpi uuden vauvan syntymään ollut, vaikka olisinkin kauemmin odottanut.

Jos olisin odottanut pitempään, ei olisi tullut Silmua, se olisi ollut sitten jo joku toinen. Juuri tämä pieni tyttö oli tulossa, haluan uskoa niin.

Hyvin ihmeissäni (ja yhä vain niin kiitollinen!) olen siitä, että painajaismaisen marraskuun 2013 jälkeen tuli toivontäyteinen marraskuu 2014 ja että joulu, joka viime vuonna meni tyystin ohi lohduttomuudessa, tuntuu tänä vuonna taas kauniilta ja juhlimisen arvoiselta.

6 kommenttia:

  1. Se on jännä miten surusta yritetään tekemällä tehdä joku prosessi. Yleisessä käytössä oleva sana 'surutyö' käy ikävästi korvaani, ihan kuin sureminen olisi askare muiden joukossa! Ja ihan niin kuin tuon "askareen" jälkeen kaikki olisikin taas hyvin ja sureminen päättyisi siihen.

    Paljon onnea vielä teille sinne, olette ajatuksissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä - kotityö, palkkatyö, vapaaehtoistyö, surutyö...

      Toisaalta tykkään "surutyössä" siitä, että sana tuo esiin sen, että sureminen todella käy työstä, on työlästä, vaativaa, aikaavievää kuten jokin "oikeakin" työ.

      Kiitos paljon onnentoivotuksista! :)

      Poista
  2. Luin äskettäin viimeisen surukirjan, mikä minulla on jäänyt tänne nurkkiin pyörimään niistä ajoista kun ahmin kaiken minkä käsiini sain kyseiseen aihepiiriin liittyen. Kirjan päähenkilö joutui kokemaan 3 keskenmenoa poikansa kuoleman jälkeen. Kolme!! Oikein selkäpiitä karmi kun luin sitä ja se sai vielä enemmän oivaltamaan, että ei tässä tosiaan "turvassa" olla vaikka yksi kohtukuolema on jo taustalla. Täytyy tosiaan olla onnea matkassa ja tähdet suotuisassa asennossa, että raskautuu pian ja niin että sillä on onnellinen loppu.

    Edelleen todella iloinen teidän puolesta, toivottavasti raotat pian vauvakuulumisia ainakin vähäsen :) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui, kuulostaa kyllä rankalta kohtalolta! Se toivon nouseminen ja pudotus kerta toisensa jälkeen...

      Minä ihmettelen alvariinsa sitä, että olen kokenut kolme normaalia täysiaikaista raskautta, vaikka yksi niistä huonosti päättyikin. Kun eka odotus päättyi keskenmenoon, niin joka kerta on ollut pieni ihmetyksen tunne siitä, että raskaus jatkuikin sen 12 viikon rajapyykin yli ja siitä vielä loppuun.

      En tiedä, osaanko vauvaelämästä kauheasti kirjoittaa, mutta ehkä jossain vaiheessa jotain... Täällä syödään, kakataan, nukutaan - ollaan autuaasti elämän perusasioiden äärellä. :)

      Poista
  3. Ehkä tyhmää verrata mutta esimerkiksi kun pitkä parisuhde päättyy niin sanotaan ettei saisi uutta alottaa ennenku on ollu tarpeeksi yksin ja surru ja nauttinu sinkkuajasta.. Se uusi kun tulee kohdalle niin miksi sitä lykätä sen enempää. Pitää hypätä kelkkaan sillonku sinne pääsee. Elämä on liian lyhyt jäädä paikoilleen jos on mahdollista mennä eteenpäin ja jos se tuntuu hyvältä. Niin ajattelisin samalla tavalla sinun tapaustasi. Jos nyt tuntu hyvältä yrittää ja kun on kuitenki nainen parhaassa iässä niin miksi odotella.. Tuo suru tuskin koskaan loppuu,muuttaa vain muotoaan ajan kanssa. Tuskin se olisi sen kummoisemmaksi muuttunut vuodessa jos olisit odottanut...on tietysti ihmisiä jotka ei olisi pystyny vielä mutta sitten taaskin ihmisiä jotka tavallaan varmasti tarvii sitä että menee eteenpäin elämässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, kyllä itse koen myös, että uusi raskaus oli asia, jonka myötä toivo löytyi taas elämään ja tuli se eteenpäin menemisen ja pääsemisen tuntu. Suosituksiahan voi aina antaa siitä, miten "pitäisi" milloin missäkin tilanteessa toimia, mutta harvoinpa elämä missään asiassa kovin ideaalisti jotain kaavaa noudattaa...

      Poista