tiistai 22. joulukuuta 2015

Joulukyyneleet

Päiväkodin joulupuurohetkessä joulukuun alussa se alkoi. Yksi tädeistä soitteli pianolla taustamusiikkia, ja yhtäkkiä tonttulaulujen lomassa biisiksi vaihtui Taivas sylissäni, joka on yhtä paha, ellei pahempikin, kuin Varpunen jouluaamuna. Helmassani kantaa itse taivastako saan? Niin kaunis ja niin kamala. Kyynelten kihoaminen silmiin tuntui kiusalliselta, jouduin tekemään töitä estääkseni patoa murtumasta kokonaan.

Asuinalueeni perinteikkääseen joululauluiltaan en tänä(kään) vuonna mennyt, koska en halunnut ottaa riskiä, että kevyt liikutus luiskahtaa räkäitkuromahduksen puolelle naapuruston nähden.

Sittemmin joululauluja on tullut kuultua ja kuunneltua sen verran paljon, että jopa nämä tunteikkaimmatkin sävelmät ovat menneet välillä ohi tyystin kyynelittä. 

Toissa vuonna ymmärsin, että on sentään hyvä, kun on olemassa sellaisiakin joululauluja, kuten Elsa Koposen tekstiin tehty Tuikkikaa oi joulun tähtöset. Sen pateettiselle viimeiselle säkeistölle on aikoinaan tullut naureskeltuakin, mutta eipä naurattanut kaksi vuotta sitten yhtään.

Kerran loppuun satu joulun saa.
Suru säveliä sumentaapi.
Kerran silmäin täyttää kyyneleet,
virtaa vuolahina tuskan veet.
Siks oi tähtisilmät loistakaa!

Viime vuonna jonakin joulunaluspäivistä pötköttelin sohvalla vastasyntynyt Silmu rintani päällä ja kuuntelin radiosta Soile Isokosken joulukonserttia. Tuttujen, kanonisoitujen laulujen lisäksi ohjelmassa oli muutama vähemmän tunnettu kappale. Yksi niistä oli Pikku Veikon joulurukous. Jo nimen kuuleminen sai minut valpastumaan. Ja voi, mitkä sanat! Googlauksen myötä kävi ilmi, että teksti on Antti Rytkösen (1870-1930) ja tunnetaan myös nimellä Pikku Maijan rukous. Laulun Pikku Veikko on elävä poika, mutta minä kuulin kappaleen ilman muuta niin, että oma taivaan Veikkoseni se siinä pyytää siunausta eläville perheenjäsenilleen. Ja vieläpä sureville omistettu säepari, mikä aarre tämä pieni laulu onkaan! Netistä ei löytynyt laulua suoraan tähän linkattavaksi, mutta Soile Isokosken tulkinta on kyllä Spotifyssa. 

Näiden sanojen myötä toivotan blogini lukijoille rauhaisaa joulua.

Siunaa, hyvä Jumala,
isä, äitikulta,
siunaa rakas mummuni,
joka vietiin multa.

Joulust' anna iloita
heidän maailmassa,
mummun joulu olkohon
hauska taivahassa.

Siunaa isot veikkoni,
Antero ja Ahti,
siunaa Sirkka siskoni,
nuket, Miisu, Vahti.

Siunaa pikkulintuset,
anna heille ruokaa,
lohdutusta sille suo,
surussa ken huokaa.

Siunaa myöskin minua,
jok' oon lapsi pieni,
joulunlapsi ohjatkoon
askeleeni, tieni.

Antti Rytkönen

Pixabay

2 kommenttia:

 1. Kauniita sanoja, oh! Kyllä joulukin - kaikkine symboleineen ja syvine tunteineen - on saanut ison liudan uusia merkityksiä. Vaikka räkäitkuksi usein menee, olen silti hyvilläni. Itselläni kun vielä vuosipäivät ovat joulun molemmin puolin, on aikaan laskeutuminen jotenkin ihan erityistä.

  Rauhaisaa joulua, Ulpukka! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluhaipakassa on meinannut vastauskin jäädä... Kyllä, Gretel, nämä joulunkin saamat syvemmät merkitykset ovat lahja meille taivaslapsiltamme, "...kuin oisin osa suurta kaikkeutta", näkyvä ja näkymätön läsnä molemmat.

   Rauhaa ja lämpöä teidän perheen jouluun! <3

   Poista