maanantai 16. marraskuuta 2015

Kun aallot ei lyö

Uusi pelko: mitä jos unohdan.

Tietenkään en unohda, kokonaan, koskaan. Ei ole tähän mennessä ollut vielä yhtä ainoaa sellaista päivää, jona Veikkonen ei olisi vähintään käväissyt mielessäni.

On taas kuudestoista päivä. Kuukausi on kulunut toisesta vuosipäivästä, joka nostatti valtaisan muistojen ja tunteiden aallokon. Nyt on tasaista, hyvää, hiljaista taas. Suuntaan ajatuksiani Silmun 1-vuotiskekkereihin, jouluunkin vähän. Tulevassa siintelee myös mukavia asioita perhe-elämän ulkopuolella. Töitä, harrastuksia, itseilmaisuun, identiteettiin liittyviä asioita. Ei vielä liikaa, sopivasti, niin että säilyy tasapaino äidin roolin ja muiden roolieni välillä.

Vuodet 2013 ja 2014 olin pääasiassa raskaana, ja pian päättyvä vuosi 2015 on ollut tiivistä vauvaelämää. Tuntuu ihanalta ja helpottavalta ajatella, että tämä hormoninhuuruinen elämänvaihe on nyt ainakin toistaiseksi jäämässä taakse. Never say never, mutta tällä hetkellä minusta ei tunnu haikealta ajatella sitäkään vaihtoehtoa, että tämä vaihe jäisi taakse lopullisesti. Ainakin nyt tuntuu siltä, että en enää kaipaa vauvoja enkä varsinkaan raskauksia.

Kuten kirjoitin viimeksikin, aika auttaa, kuljettaa eteenpäin ja antaa armoa. Näin se varmasti menee kaikenlaisten surujen kohdalla. Tässä kohtukuoleman surussa uskon toipumisessa merkitystä olevan myös sillä, että pääsee vauva-asioista ja -ajatuksista jollakin tavalla irti ja eteenpäin.

Toipuminen ilman uutta mahdollisuutta olisi varmasti ollut vaikeampi ja tuskallisempi tie. Olen joka päivä pohjattoman kiitollinen siitä, että sain Silmun. Olen nauttinut vauvasta, mutta kun nyt katselen pian päättyvää vauvavuotta taaksepäin, en jää sitä kaipaamaan. Niin paljon sittenkin oli vielä kipuiluja, takaumia, tuskaa. Niin hajottavaa on ollut menettämisenpelko. Se on toki läsnä yhä ja aina, mutta isompien lasten kanssa se sittenkin tuntuu hieman erilaiselta. Omakohtainen kokemus minulla on nimenomaan vauvan menettämisestä, ja siksi pienen vauvan kanssa pelkokin oli niin konkreettista ja kouriintuntuvaa.

Toisaalta Silmun vauvavuoden päättyminen jättää Veikkosenkin tarinan yhä kauemmas menneisyyteen minun omassa tarinassani. On kummallista, miten suruakin sitten kaipaa, kun se ei niin tunnu. Suru jäi lapsestani jäljelle, ja jos en nyt jatkuvasti enää tunne suurta surua, se tuntuu jollain tavalla vaikealta ja väärältä. Ei se tarkoita Veikkosen unohtamista tietenkään, mutta totuttelua tämä uusi sopeutumisen, hyväksymisen, eteenpäin menemisen kohta taas vaatii.

Kaksi vuotta sitten marraskuu oli vuorokaudet ympäri jatkuvaa painajaista. Viime vuonna se oli loppuraskauden piinallista hermopeliä. Tänä vuonna marraskuun harmaus on ihan vain tavallista marraskuun harmautta. Silmu nukkuu päiväunia, omakin olo on sen verran väsähtänyt, että tekee mieli jo keittää kahvia, vaikka yleensä juon päivän ainoan kupilliseni myöhemmin iltapäivällä. Tätä tekstiä kirjoittaessani mieleen nousi yksi mietelmäklisee: Tänään on loppuelämäni ensimmäinen päivä. Jotakin sen kaltaista tunnen, kun pienen valontuojani 1-vuotispäivä lähestyy. Ehkä tässä päivä päivältä mennään kohti yhä tavallisempaa elämää, jota suru ja menettämisenpelko eivät enää niin rajusti varjosta.

4 kommenttia:

 1. <3 Armollinen aika. Ja miten nopeasti se juokseekaan kun valontuoja on tullut tietä valaisemaan!

  Niin on taas samaa rataa kulkenut sinun polkusi kuin minunkin, samankaltaisin ajatuksin. Hyvä päivä aloittaa se loppuelämä on juuri se, kun tuollainen ajatus jostain kumpuaa. <3

  Ja oma aika, mitä ei mitkään tummat pilvet varjosta, on mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä on melkein hupaisaa huomata, kuinka samaa rataa nämä tunteet ja ajatukset tosiaan menevät. Ja se on myös niin voimaannuttavaa ja lohduttavaa, tämä jaettu kohtalo ja yhteys, jota ei olisi ilman tätä suurta surua koskaan syntynyt. <3

   Tosi hyvältä kyllä kuulostaa tuokin vaihe, jossa te nyt Peikkotytön kanssa olette! Iloa opintoihin!

   Poista
 2. Niin tutulta kuulostaa taas. Vaikka meillä tämän pienen "pähkinä"-pikkusiskon vauvavuosi on vasta menossa, niin tuntuu nyt jo hurjalta, miten paljon suru on haalistunut ja miten paljon kauemmas taivasisoveli on tuntunut sen myötä menevän. Ja miten pahalta ja väärältä se tuntuu, juuri niinkuin kirjoitat. Joskus tekee mieli laittaa kynttilöitä ja kuoleman aikaan kuunneltua musiikkia päälle, katsoa isoveljen kuvia ja tunkea vaikka tikkuja varpaankynsien alle, että tuntuisi joltain. Siellä kaikkein syvimmässä surussa isoveli oli vielä niin lähellä, melkein iholla, mutta nyt vauva-arjen keskellä vain henkäyksenkevyesti mielessä.

  Uskon, ettei kukaan äiti unohda lastaan, en minä etkä sinä. <3 Silti haluaisi muistaa vahvemmin.

  //minea

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, mustimman surun aikana siitä kauheudesta olisi halunnut päästä edes hetkeksi pois, mutta nyt tosiaan välillä tulee tunne, että surun oikein haluaisi houkutella esiin, muistot syliin hellittäviksi... Kohtukuoleman surussa niitä muistoja vain on niin vähän - tavallaan sekin on kai armollista, mutta toisaalta jotenkin niin traagista.

   Ihanaa silti kuulla, että siellä kuljetaan valossa pikkusiskon kanssa! Kyllä ne meidän isoveljet jostain katselevat näiden pienten siskojensa kulkua täällä. <3

   Poista