lauantai 26. heinäkuuta 2014

Kokemuksen rintaääni

Se alkaa ensimmäisen lapsen odotusaikana. Jos erehtyy voivottelemaan raskausvaivoja, joku kokeneempi on vieressä sanomassa, että odotapa vain, kun se syntyy. Sitten sitä ja sitten tätä, ei ole hetken rauhaa etkä nuku kokonaista yötä enää koskaan!

Kun esikoisvauvan äiti malttamattomana toivoo, että vauva alkaisi jo kontata, nousisi kävelemään, sanoisi ensimmäisen sanansa, hänen haaveensa ammutaan alas: odotapa vain, kun se liikkuu, sitten toivot, että se olisi joskus paikallaan! Odotapa vain, kohta se ei ole hiljaa enää ollenkaan ja saat vastailla koko ajan hölmöihin kysymyksiin!

Tämä on tietysti ihan normaalia vanhemmuuspuhetta, olen itsekin siihen syyllistynyt.

On se silti pirun ärsyttävää. Lapset eivät ole toistensa kopioita, kuten eivät vanhemmatkaan. Ei ole olemassa kaavaa, joka pätisi kaikkiin.

Esikoisen kasvaessa olen alkanut yhä kirkkaammin tajuta, miten on hienoa ja oikein, että jokainen tuore äiti tai isä saa itse kasvaa vanhemmuuteen samaan tahtiin oman lapsensa kanssa. Jokainen vuorollaan oivaltaa, ihmettelee ja tuskailee asioita, jotka toisille, kokeneemmille, ovat jo niin tuttuja.

Totta kai hiukan hymyilyttää, kun parikuisen esikoisvauvan äiti kertoo, miten hänen vauvansa niin nätisti nukkuu vieressä, että kummaa, kun jotkut niin valittavat siitä, miten lapset yöllä potkivat ja murjovat... Melkein jo lipsahtaa odotapa vain. 

Joissakin asioissa kanssavanhempien empiriaan perustuvat neuvot voivat tietysti olla arvokkaita ja hyödyllisiä. On kuitenkin eri asia puhua kokemuksistaan tyyliin "näin meillä" kuin yleistää ne absoluuttiseksi totuudeksi, joka koskee kaikkia lapsiperheitä.

Miten tämä nyt sitten liittyy suruun ja miksi jauhan tällaista tässä blogissa... Tulen siihen kohta.

Suunnilleenkin kolmen vuoden ajan olen kuunnellut odotapa vain -kommentteja, jotka liittyvät siihen, millaista on sitten, kun lapsia on (kotona) enemmän kuin yksi.

Aluksi ne kommentit rasittivat, koska toinen lapsi ei ollut suunnitelmissa vielä. Sitten ne ärsyttivät, koska emme olleet varmoja, onko toinen lapsi suunnitelmissamme ollenkaan.

Kun veikkosen odotus esikoisen 3-vuotispäivän tienoilla alkoi ja vatsa rupesi kasvamaan, kommentteja alkoi sadella entistä enemmän. Jotkut kehottivat oikein nauttimaan viimeisistä ajoista yksilapsisena perheenä, kahden kanssa kun ei enää koskaan ehdi mitään, on ihan turha haaveilla omasta/vanhempien kahdenkeskisestä ajasta, on niin hullun rankkaa se ja se ja se. 

Veikkosen kuoleman jälkeen oli vähän aikaa hiljaista.

Mutta nyt kun olen raskaana taas, odotapa vain -kuoro on aloittanut laulunsa jälleen. Nyt en kestä sitten yhtään! Ärsytysmittari ottaa äkisti kierroksia, kun kahden lapsen kotiäiti päivittelee lastemme kinastellessa samasta lelusta, miten esikoiselleni pikkusisaruksen syntymä tulee olemaan niin kova paikka. Hän katsoo asiakseen puhutella lastani, että kuule sun pitää nyt vähän ruveta opettelemaan jakamista. Ääneni on väkisinkin kireä, kun sanon, että niin, onhan tuo esikoiseni muuten ollut kaksi vuotta päiväkodissa, on varmaan siellä ollut näitä tilanteita, parhaan puistokaverin kanssa on myös 1-vuotiaasta saakka nähnyt monta kertaa viikossa ja on joo harjoiteltu lelujen jakamista.

Kukaan ei saa soimata esikoistani siitä, että hän kasvaa tällä hetkellä ainokaisena! Hänellä on pikkuveli, hän on valmistautunut veljen tuloon pitkän matkan varhaisesta keväästä syksyyn. Hän on innokkaasti odottanut veljeä, jota ei sitten ikinä saanutkaan nähdä kuin kuvista. Hän on joutunut näkemään vanhempiensa itkuiset kasvot, äitinsä katoamisen syvälle pimeän surun uumeniin.

Ja minä, äiti, olen kokenut jotain sellaista myös, että en juuri nyt jaksaisi kuunnella juttuja siitä, miten sitten on kädet täynnä ja koko ajan joku vaatimassa jotakin ja isompi ei anna imetysrauhaa ja hitto kun se sotkee koko kämpän sillä välin kun on vauvan peppua pesemässä ja ihan mahdotonta kaikki! 


Repliikki, jota en koskaan sano, en edes katkerimpina hetkinä: odotapa vain, kun sinun lapsesi kuolee. Huomaat sitten sinäkin, mikä vanhemmuudessa todella on kaikkein vaikeinta.  

8 kommenttia:

 1. Juuri häistä tulossa... Mahojen ja vauvojen keskeltä, jopa omaan pöytään oli plaseerattu vauva.. Onpa teillä suurperhe (kunpa tietäisitte kuinka suuri!), kuului usein. Nytkö on täynnä lapsiluku (go to hell and die), kysyttiin myös.

  Juuri nyt olen taas niin pettynyt ihmisiin ja heidän tyhmiin kysymyksiinsä.

  Ei nasevasti sanominen auta, mutta silti: suosittelen.

  Halit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, tiesikö hääpari taustaanne? Jos, niin aika ajattelematonta laittaa vauva samaan pöytään...

   Tuo "lapsiluku täynnä" on nykyisin vakkari-inhokkini, tulipa se kysymyksenä tai toteamuksena.

   Minä ärryn tällä hetkellä hyvin herkästi raskauteen liittyvistä kommenteista ja kysymyksistä. Jotkut satunnaiset tyypit nyt eivät toki voi edes tietää, että sohivat kipeään kohtaan, mutta niiltä, jotka tarinamme tuntevat, tulee myös välillä niin sietämätöntä juttua... Ihan kuin ei olisi ollut veikkosta ja koko sitä pitkää odotusta tässä välissä ollenkaan. Pari keskustelua viime ajoilta:

   - Mitenkäs teidän esikoinen on suhtautunut pikkusisaruksen tuloon?
   - Öh... No siis mehän koko viime kesä jo valmistauduttiin vauvan tuloon, että eihän tämä sille mikään uusi asia ole. Mutta joo, onhan sillä kans huolta välillä siitä, kuoleeko tämäkin vauva, jos sitä tarkoitit... (Joo, et tarkoittanut, I know.)

   - Sulla varmaan jo alkaa olla ton mahan kans aika kuuma näillä helteillä.
   - No joo... Enhän mä siis oo vasta kun puolivälissä.
   - No kuitenki. Mulla ku oli laskettu aika marraskuun lopussa, niin oli se kesä jo tosi tukala!
   - Niin... Veikkosen laskettu aikahan oli lokakuun kymmenes, että viime vuonna heinäkuun helteillä mulla oli raskaus kaks kuukautta pitemmällä kuin nyt. (Kun näköjään "unohdit"!)

   Halit sinnekin! <3

   Poista
 2. Aamen. Osuvasti taas kirjoitettu. Nyt jo ärsytyskynnys ylittyy aika helposti joten voin vain kuvitella mitä se on sitten jos päädyn tuohon samaan siunattuun tilaan kuin sinäkin. En ole ylipäätään koskaan pystynyt hirveän helposti suodattamaan valitusta omista lapsista. Ehkä siksi kun meidän tie lapsensaantiin on ollut niin kivinen alusta asti, ja epäilen että nyt se sietokynnys tulee nousemaan hyyyviin korkealle...!

  Tsemppiä ja kärsivällisyyttä (meille itse kullekin) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pitäisi aina osata laittaa suodattimet päälle, kun alkaa sitä lapsiarkinurinaa ja kokemuksen rintaäänen kuminaa kuulua "taviksilta", mutta mieli meinaa olla niin herkkänä, että ei aina oikein kestä... Onneksi voi tänne blogiin vähän höyryjä päästellä sitten. :)

   Poista
 3. Joo, se on niin ärsyttävää kun edellinen raskaus ikään kuin mitätöitiin, ihan kun sitä ei olisi koskaan tapahtunutkaan... Ja tänä kesänä kun jaksan ihastella kuinka nyt nautinkaan kesästä kun kaksi edellistä olen ollut raskaana, niin ihmiset eivät tajua. Ei ole vain yksi kun on ihmetellyt, että miten niin kahtena viime kesänä...

  Odotapa vaan, ensi kesänä sama edessä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vähän esimakua olenkin jo saanut tuosta, kun keskenmennyt raskaus oli aikanaan kesällä ja esikoisen alkuraskaus osui sitten seuraavaan kesään - kun esikoisen vauvakesänä asiasta jotain sanoin, niin tuli juuri noita ihmettelyjä, että "miten niin kahtena kesänä raskaana". Mutta se on kyllä jo aika härskiä, jos ei (muka) muisteta, kun on ollut pitkälle edennyt raskaus isoine vatsoineen...

   Nyt oon myös kesäjuomista sosiaalisissa tilanteissa heittänyt rankkaa läppää välillä, että kesäisin suosin alkoholittomia, tää kun on jo neljäs kesä raskaana... Ei jaksa aina kaunistellakaan ja ajatella vastapuolen reaktioita.

   Poista
 4. Ei mikään ihme, että ääni hiukan kiristyy! Uskomatonta, miten nopeasti ihmiset voivat unohtaa toisen vastoinkäymiset :O Peukut vastanapautuksille! <3

  Aihetta sivuten, ärsyynnyn nykyisin suunnattomasti siitä, että lapsen myötä valitetaan, kun se Pekka-Piia ei anna nukkua, kitisee, ei suostu syömään, on ihan kamala, ei käyttäydy, sotkee ja pilaa suurinpiirtein koko elämän. Lapsen pitäisi käyttäytyä kuin aikuinen ja leikkiä hiljaa nurkassa - silloin kun se ei nuku. Lapset ovat useimmiten nykyaikana tietoinen päätös ja ei pitäisi olla kenellekään yllätys, että elämä muuttuu lasten myötä.

  Minä ottaisin valvotut yöt, hammaskitinät, sotkuisen asunnon ja mustat silmänaluset koska tahansa. Mutta enhän minä mistään mitään tiedä, kun ei ole sitä lasta...

  Ps. Oma blogini on taas julkinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että olet palannut! Odotan kirjoituksiasi!

   Toki lapsiperhe-elämässä on haasteensa, eikä tule aina itsekään oltua mikään kärsivällinen ihanneäiti tosiaankaan, mutta on mulla myös aina särähtänyt korvaan se valitus lapsista, ja nykyään särähtää entistä pahemmin. Tuntuu joskus, että joillakin perusasenne omia lapsia kohtaan on kamalan negatiivinen, ja se on aika surullista...

   Ja tosiaan näyttävät ihmiset olevan "lyhytmuistisia" vastoinkäymisten suhteen. Tämä uusi raskaus on selvästikin ollut monille sellainen käännekohta, että ovat uskaltaneet aloittaa taas sen nurisemisen minun kuullenkin. Yksi tuttavaperheen äiti oli miehelleni hiljattain sanonut, että on viime aikoina ollut lasten kanssa niin rankkaa, että jos nyt saisi valita, ei olisi lähtenyt koko lastentekohommaan ollenkaan... Mies oli tyrmistyneenä vaan vastannut, että jos saisi valita, niin ottaisi kuolleen lapsemme tänne luoksemme siitä huolimatta, että voisi olla rankkaa. Onneksi en itse ollut läsnä tilanteessa, en tiedä, miten olisin reagoinut...

   Poista