lauantai 2. toukokuuta 2015

Taivasterveisten aika vuodesta

Jälleen päästettiin ilmapallo matkaan, sisarusten tervehdys Veikkoselle taivaan tuuliin.

Esikoinen muisti, että viime vuonna lähetimme pikkuveljelle Nalle Puh -pallon. Niinpä hän valitsi samaisen nallukan myös tällä kertaa. Ehkä kuva-aiheestakin vaivihkaa kehittyy perinne, Veikkosen juttu, jotain mikä muistuttaa meitä aina hänestä.


Jos kuvassa haluaa nähdä symboliikkaa, ensimmäinen ajatukseni on, että siinähän ovat nämä elävät lapset: isoveli ja pikkusisko ne täällä jatkavat matkaa käsi kädessä. Ainutlaatuisesta suhteestaan he ovat kiitoksen velkaa puuttuvalle veljelleen. Ilman Veikkosen kuolemaa Esikoinen ja Silmu eivät olisi koskaan saaneet tutustua toisiinsa.


Pallon kadottua pieneksi pisteeksi pilvien keskelle kävelimme hautausmaan ympäri. Kappeliin kiirehti mustiin pukeutunutta väkeä, saattokelloja soitettiin. Esikoinen bongasi yhdestä kivestä oman etunimensä, päiväkotikavereiden lokerikoista tuttuja nimiä näkyi paljon. Ajan kertautuvat kierrokset: nyt uusi sukupolvi isovanhempiemme, isoisovanhempiemme kaimoja kasvamassa täällä, vanhat polvet jo kuten virressä sanotaan unholaan vaipumassa.


Katselin hautoja käytännöllisin silmin: tuollaisia kukkia, koristeita, ratkaisuja. Kokemuksen tuomalla tietoisuudella: miten hurjan kallis tuon näyttävän kiven täytyy olla! Kunnioituksella ja hartaudella. Suurella myötätunnolla tuntemattomia omaisia kohtaan, kun näkyi liian nuorena lähteneitä.


Sanoin miehelle jotain siitä, miten kuolemaa on yhä vain niin vaikeaa ymmärtää, sen väistämättömyyttä, miten se koskettaa meitä tänne jääviä aina kun joku läheltä lähtee, ja miten vääjäämättä tulee vielä omakin vuoro.  Mies totesi juuri ajatelleensa samaa.


Parikymmentä minuuttia myöhemmin liukuportaat veivät ulospäin nelihenkiseltä näyttävää lapsiperhettä täysin toiseen todellisuuteen Prisman lauantairuuhkaan. Siinä hetkessä tunsin kiitollisuutta tästä toisesta hiljaisemmasta maailmasta, jonne Veikkonen minut ja koko perheemme johdatti. Että elämässä on syvempiäkin kysymyksiä kuin se, laitetaanko tänään lohta vai kaalilaatikkoa. On kipeä mutta tärkeä tietoisuus elämän ohikiitävyydestä, niin että siinä liukuportaissa katsoo eläviä rakkaitaan ja miettii, miten valtavan kaunista kaikki on, onni niin yksinkertaista ja siinä aivan ulottuvilla.  

4 kommenttia:

 1. Meidän isoveli sai tänä vuonna muumipallon ja ajattelin kanssa että tästä voisi tulla perinne. Täytyy sanoa, että kyllä se vaan otti koville ja kyyneleet tulivat silmäkulmaan kun pallo pikkusiskon kädestä irtosi ja lähti kohti taivaita, kohti isoveljeä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tämä ilmapallon lähettäminen on ihana juttu just siitä näkökulmasta, että se on ikään kuin sisaruksia yhdistävä asia. Esikoiselle meillä on ollut molemmilla kerroilla tärkeää päästä valitsemaan palloa, ja hän on saanut sen lähettää matkaan. Ja varmasti teidän tytöllekin ja meidän Silmulle tulee myös tärkeäksi jutuksi, kun kasvavat ja ymmärtävät enemmän. Vaikka mistä sitä tietää, kuinka hurjasti jo nyt ymmärtävät... ;)

   Halaus ikävään!

   Poista
 2. Itkeä tihrustan täällä...Ihanan koskettava ajatus tuo ilmapallon matkaan laskeminen, tervehdys veljelle. Meillä tytön kuoleman vuosipäivän lähestyminen on saanut minut taas todella tunteelliseksi (ja kiitos hormoonien tunteet vaan kertautuu).

  Kaikkea hyvää teille kaikille Ulpukka ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosipäivään liittyy kyllä paljon tunteita, ja uusi raskaus osaltaan sekoittaa pakkaa. Voimia mielenmyllerryksiin! <3

   Poista