perjantai 6. maaliskuuta 2015

Suruvuoden muisto

Mutta minähän elän yhä
            tahtomattanikin,
minä joka todistan tämän ruumiillani
ja seison täällä
kuin seisoisin hautani edessä.

Minä katson
että jokaisessa auringonlaskussa
on koko menneen päivän loisto.

Mirkka Rekola


Ensimmäinen vuosi kohtukuoleman jälkeen oli suruvuosi. Jouduin elämään läpi odotukseen liittyvät muistot, jouduin opettelemaan henkäys kerrallaan mahdottomalta tuntuvan taakan kantamista.  Aina vuodenajan vaihtuessa ahdistus kasvoi, särkyneessä maailmassani kaikki muutos tuntui vaikealta, veti yhä uudestaan pohjaan.

Ensimmäisenä vuonna kohtukuoleman jälkeen oli myös uusi raskaus. Odotuksen viimeiset 1,5 kuukautta elin jo seuraavaa vuotta, mutta siihen asti, monen monituisen kuukauden ajan odotin yhtä aikaa uutta vauvaa ja elin voimakkaasti vuodenaikoihin ja päivämääriin kiinnittyneitä muistoja edellisestä raskaudesta.

Tänä talvena mieleeni on palannut jatkuvasti hetkiä viime vuodesta, syvän surun vuodesta. Olen muistellut sitä Ulpukkaa, joka tuntui menettäneen kaiken elämänhalunsa. Ja miten kuitenkin niin uutterasti yritin jumppaamalla, kirjoittamalla, metsässä kävelemällä, runoja lukemalla pitää itseäni kasassa. Miten istuin sohvalla ja tuijotin mäntyjen latvoja ikkunasta, kimmeltävää lumisadetta, hiutaleiden pyörimistä tuulessa, miten halusin nähdä merkityksiä ja viestejä ja lohtua, vaikka olo oli totaalisen lohduton. Kuuntelin Tori Amosin biisejä: I'll say it out loud here by your grave / those angels can't ever take my place. Katsoin leffoja, kuten Pussikaljaelokuva, Ei kiitos, Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi, sopivan kevyttä ja hömppäistä, ja silti niistäkin aina löysin painavia lauseita, jotka sopivat suruuni. Niin on kuin on ja niin käy kuin käy. Onneksi päivät tulevat peräkkäin eivätkä päällekkäin. 

Nyt suru on kesyyntynyt kulkemaan rinnalla. Se on jo niin luonteva osa minua ja elämääni. Vuodentakainen Ulpukka tunsi lapsensa haudalla seisoessaan välillä seisovansa oman hautansa edessä. Ja nyt sitten - mikä elämän kohina ja täyteys!

Kun vien esikoista päiväkotiin ja työnnän vaunut portista sisään, mietin, että kunpa vain joku olisi voinut sille viime talven Ulpukalle näyttää kuvan tästä päivästä: vuoden päästä kaikki on jo näin paljon paremmin.

2 kommenttia:

 1. Eksyin lukemaan blogiasi kaksi päivää sitten, kun oma maailmani särkyi; ultrassa näkyi jo kaksi viikkoa kuolleena ollut lapsemme ja jouduin hänet kuolleena "synnyttämään", pienen pienen esikoispoikamme.
  Kahlasin jokaisen blogimerkintäsi kahdessa päivässä ja itkin. Voi luoja miten itkin. Olet äärettömän vahva nainen! Toivon sinulle kaikkea hyvää ja jään seuraamaan blogiasi. Se on nyt jo antanut minulle lohtua ja toivoa tulevaan, ehkä minäkin joku päivä saan tuoda pienen käärön kotiin asti ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja osanottoni tuoreeseen ja kipeään suruusi! Voi kunpa voisinkin sinulle näyttää kuvan tulevaisuudesta jostakin valoisasta päivästä, mutta siihen minulla ei tietenkään valtuuksia ole. On kuitenkin hyvä kuulla, että olet saanut blogistani lohtua ja toivoa. Toivosta on hyvä pitää kiinni pimeimpinäkin hetkinä. Voimia kovasti! <3

   Poista