Peruspalveluministeri Susanna Huovinen allekirjoitti tällä viikolla uuden päivystysasetuksen, jonka seurauksena synnytystoimintaa ollaan ajamassa alas monissa Suomen sairaaloissa. Tietoa asetuksen vaikutuksista mm. tässä HS:n uutisessa.
Oma synnärini on suuressa yliopistollisessa sairaalassa. Olen kuitenkin kotoisin periferiasta, joten pystyn vahvasti samastumaan ahdistukseen, jota uusi asetus pienemmissä kunnissa ja harvaan asutuilla alueilla aiheuttaa.
Olen miettinyt, miten kamalaa sinä lokakuun aamuna olisi ollut, jos matka sairaalan olisi ollut pitempi. Ei liikkeen liikettä, hirveä huoli vauvasta. Me ajoimme sairaalaan alle vartissa, mutta matka tuntui silti siinä tilanteessa pitkältä.
Nykyisenkin synnäriverkoston aikana tunnin-parin matka sairaalaan on monelle arkea. Päivystysasetuksen muutoksen myötä yhä useampi joutuu matkaamaan sairaalaan tällaisen tai jopa pitemmän ajan. Ajatus parista tunnista autossa supistuskipujen kourissa tuntuu aika kohtuuttomalta. Oman kokemukseni valossa mietin erityisen paljon äitien huolta: supistusten aikana ei välttämättä pysty tuntemaan vauvan liikkeitä kovin hyvin. Uhkaava tilanne saattaa kehittyä äkkiä ja ilman ennakkovaroituksia.
Kätilöt, synnytyksen ammattilaiset, vastustavat tätä keskittämispolitiikkaa laajasti. (Täällä Kätilöliiton puheenjohtaja Terhi Virtasen mielipidekirjoitus aiheesta.) Toisin kuin julkisuudessa annetaan ymmärtää, nykyisissä sairaaloissa on jo olemassa hätäsektiovalmius. Asetuksen muista ehdoista jokin, esim. päivystävä lastenlääkäri tai täysin keinotekoinen 1000 vuosittaisen synnytyksen raja ei välttämättä kaikissa sairaaloissa täyty. Se, miten nämä puutteet (tai "puutteet") turvallisuuden osalta paranisivat synnytysten keskittämisen myötä, menetetään tulevaisuudessa kuitenkin siinä, että matkasynnytykset tulevat pitenevien synnytysmatkojen vuoksi varmasti lisääntymään. Matkasynnytyksessä vauvan kuoleman riski on kuusinkertainen verrattuna sairaalasynnytykseen. En halua saada kohtotovereita sen takia, että äiti ei ehdi ajoissa turvallisesti sairaalaan.
Keskittämispolitiikassa ihmetyttää myös se, miten suurten sairaaloiden kapasiteetti kestää yhtäkkiä sadat tai jopa tuhannet uudet synnytykset, jotka nyt tulisivat niiden hoidettavaksi. Pääkaupungin sairaaloista ohjataan jo nyt sulkujen aikana synnyttäjiä Porvooseen, josta synnytystoiminta asetuksen myötä on loppumassa. Useissa isoissa sairaaloissa naiset joutuvat synnytysvuodeosastolla käytäväpaikoille, kun huoneita ei riitä kaikille.
Lokakuun 10. päivään saakka kerätään nimiä kansalaisaloitteeseen, joka pakottaisi päättäjiä ottamaan asian uudelleen käsittelyyn. 10.10. järjestetään Matkasynnytyspäivä mielenilmauksena synnytysten keskittämistä vastaan.
Allekirjoita kansalaisaloite!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti