maanantai 16. helmikuuta 2015

Kliseet tänä päivänä

Olen kulkenut surun tietä yhden täyden vuoden ja toisestakin jo kolmanneksen. Kun ajattelen neljää kuukautta viime lokakuusta tähän hetkeen, tuntuu aika vierineen täysin erilaista vauhtia kuin niiden ensimmäisten neljän kuukauden aikana. Tai koko sen kohtukuoleman jälkeisen odotuksen aikana. Raskaus tuntui kestävän ikuisuuden, mutta nyt vauvanen lähestyy jo kolmen kuukauden ikää, kasvu on huimaa, pieniä vaatteita saa koko ajan viikata pois.

Onko se sittenkin totta, se toisteltu klisee? Ensimmäinen vuosi on vaikein. Viime vuonna elin kaikki vuodenajat uudellen, Veikkosen odotuksen merkkipaalut plussatestistä ultratutkimuksiin, ensimmäisistä potkuista viimeisiin. Kohtasin muistot kipeästi ja raa'asti - ja kas, nyt toisen vuoden aikana ne eivät enää teekään niin kipeää.

Toisaalta on mahdotonta sanoa, sulkeutuiko ympyrä lokakuussa vuosipäivänä vai sittenkin reilun kuukauden myöhemmin, kun saapui Silmu. En olisi näin pitkällä ilman Silmua, en varmasti kokisi onnea tässä määrin kuin nyt, kun olen saanut tyhjään syliini uuden hoivattavan, parhaan mahdollisen lohdun.

Aika parantaa haavat. Miten tuokin fraasi tuntui ihan tyhjältä, ei lohduttanut pätkääkään niinä tuskallisimpina hetkinä. Ja tässä kohtaa voi jo sanoa sen olevan kuitenkin totta. Tosin itse tykkään ennemmin ajatella, että aika opettaa elämään haavojen kanssa, ei se niitä koskaan kokonaan paranna. Vauvan kuolemasta saakin jäädä ikuinen haava äidin sydämeen, kyllä se siinä määrin järisyttävä kokemus ja hirveä suru on.


On myös sellaisia kliseitä, joita en edelleenkään allekirjoita. Kenellekään ei anneta enempää kuin jaksaa kantaa. Minä olen selviytynyt suruni kanssa valon puolelle, minulla on ollut keinoja ja tukea. Kaikilla ei ole. Vertaistuen maailmassa on näyttäytynyt elämän kamala kohtuuttomuus: järkyttävän monessa perheessä hautaan on pitänyt saatella enemmän kuin yksi lapsi. Tai lapsen kuoleman lisäksi elämä on koetellut monella muullakin tavalla, paiskannut ihmisparkaa vastoinkäymisestä toiseen. Ehkä tieto siitä, että niin monien kohtalo on vielä paljon omaa rankempi, on myös jollain kierolla tavalla auttanut selviytymisessä. Eikä siinä ole varsinaisesti kyse vertailusta, vaan ehkä vain suhteellisuudentajusta ja siitä, että ymmärtää surustaan huolimatta saaneensa myös paljon hyvää. (Aiheesta kirjoitettiin juuri myös usein siteeraamassani valtakunnan mediassa.) Vertaisten kokemuksia lukiessani ja kuullessani olen huomannut, että todella hurjista asioista voi selviytyä. Ehkä olen siitä voimaantunut ajattelemaan, että kyllä minäkin tästä omasta tuskastani vielä.

Entä sitten se kuuluisa vahvistuminen? Se, mikä ei tapa, vahvistaa. Suhteeni tähän lauseeseen on ristiriitainen. Jos myönnän, että olen selviytynyt, ehkä kaiken kokemani myötä jopa vahvistunut, onko se viesti elämälle, että kestän jotain vielä kauheampaa? Voiko vielä tulla jotakin yhtä kauheaa, kauheampaa kuin oman lapsen kuolema? Sain keskenmenon, surin, selviydyin. Ja tsädäm, sitten tulikin jotain paljon hirveämpää: kohtukuolema! Surin, suren yhä, ja jollain lailla kai olen selviytynyt. Jos nyt sanon sen ääneen, mitä tapahtuu seuraavaksi? Mikä se on se asia, mitä varten minua on pitänyt tällaisella koettelemuksella vahvistaa? Aivan kuin olisin siinä sadussa, jossa pukki toisensa jälkeen kipittelee sillalle ja sanoo peikolle, että älä minua syö, kohta tulee veljeni, joka on paljon suurempi. Sillä tavallako surut peräjälkeen marssivat elämään: älä minun anna sinua syödä, kohta tulee kaksin verroin kamalampi suru... Vai voisiko olla mahdollista, että mitään tällaista toinen toistaan järkälemäisempien surujen jatkumoa ei ole? Että voisinkin elää tästä eteenpäin luottavaisena, hyvällä lykyllä olla kokematta enää mitään näin raadollista kuin jo olen kokenut?


Viime yönä Silmu, joka tähän asti on ollut varsin helppo ja tyytyväinen vauva, itkeskeli paljon mahakipuisen oloisena. Imetin, kanniskelin, hyssyttelin, pumppasin jalkoja. Välillä itku laantui, sitten taas jatkui, vauva veti selkää kaarelle. Kun Silmu kahden aikaan rauhoittui ja olin viimein itsekin päässyt uneen, Esikoinen alkoi oksentaa. Aamulla silmät ristissä yrjöpyykkiä koneeseen sulloessani ajattelin, että kai sillä se-mikä-ei-tapa-vahvistumisella kuitenkin tarkoitetaan sitä, että tällaiset arkivastoinkäymiset kutistuvat pieniksi, kun tietää paljon kauheammastakin. Ajattelin täysin ilman ironiaa, että huutava vauva ja se isompi oksennusta pyjamassaan ovat ihaninta mitä on, että kaikesta tästäkin olen vain mielettömän kiitollinen.

6 kommenttia:

  1. Niin osuvasti taas kirjoitat! Meillä on eletty viimeiset päivät taas todella raskaita aikoja. Välillä sitä havahtuu, että kaikesta on oikeasti vasta hippusen yli 2 kk aikaa, kai sitä vähemmästäkin on "vielä" ihan romuna! Aurinkoa kevääseen! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaksi kuukautta on tosiaan vielä hyvin lyhyt aika - ei ihme, jos päivät ovat tuntuneet raskailta. Silloin alkuun se "aika parantaa" tuntui ehkä siksikin niin ikävältä fraasilta, että muut olettivat "paranemista" tapahtuneen jo siinä parin-kolmen kuukauden kohdalla, vaikka silloin juuri minulla vointi oli kaikkein huonoimmillaan.

      Sinun aikasi kuluu nyt varmasti tosi hitaasti, mutta se kuitenkin kuluu. Ennen pitkää tulee vielä hetkiä, joina on helpompi hengittää. Voimia kovasti, lisääntyvää valoa! <3

      Poista
  2. "Jos myönnän, että olen selviytynyt, ehkä kaiken kokemani myötä jopa vahvistunut, onko se viesti elämälle, että kestän jotain vielä kauheampaa? "

    Tää oli niin tuttua. Oon niin monta kertaa miettinyt ihan samoin. Muutenkin sitä on tullut jotenkin hiukan "vainoharhaiseksi" sen puolesta, mitä uskaltaa sanoa tai edes ajatella. Vaikken kyllä ole hiukkaakaan taikauskoinen, niin välillä pelkään edes ajatella tiettyjä asioita. Pelkään, että sitten ne ainakin löydän edestäni. Ehkä tää kuuluu tähän heittelevään mielenmaisemaan, mutta välillä sitä miettii, että tuleeko musta enää koskaan sellaista "tavallista" ihmistä, jonka ei tarvitse jatkuvasti katsella pelokkaana ympärilleen ja odottaa jotain kaikkein kamalinta mahdollista tapahtuvaksi.

    Meillä on tämän uuden raskauden puoliväli (!!) ensi viikolla ja koskaan ennen aika ei ole kulkenut yhtä aikaa näin nopeasti ja hitaasti yhtä aikaa. Kun katsoo taaksepäin, Esikoisen syntymästä on vajaa 7 kk ja raskauttakin jo monta kuukautta takana; tosi nopeasti ovat menneet. Kun taas katsoo eteenpäin, ensi viikkokin tuntuu olevan ihan tavoittamattoman ajan päässä.

    Ihana, kun kirjoittelet kuulumisia edelleen, vaikka ympyrä ehkä alkaakin jo pikkuhiljaa sulkeutua. Mä aina käyn täällä fiilistelemässä, että "ehkä ensi syksynä meidänkin elämä on tuollaisessa tilassa ja asioille ollaan saatu erilailla piste". Se lohduttaa. ♥

    Kaikkea hyvää teidän päiviin! ♥

    //minea

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa kuulla sinusta! Tuntuu myös hyvältä tietää, että nämä ajatukset ovat tuttuja muillekin meikäläisille - kuulunevat siis "taudinkuvaan"...

      Puoliväli on hieno rajapyykki! Yksi kohtalotoveri sanoi osuvasti menetyksen jälkeisestä raskaudesta, että vaikka pelko ja ahdistavat olot loppua kohti vain lisääntyvät, samalla se pelon aika koko ajan vähenee.

      Tuntuu tosiaan tarpeelliselta yhäkin purkaa ajatuksia sanoiksi, vaikka ihan yhtä intensiivisesti ei tulekaan kirjoitettua kuin raskauden loppuaikoina. Eikä toki ole aikaakaan nyt vauvan kanssa samalla tavalla - positiivinen ongelma! :)

      Mahdollisimman hyviä ja toiveikkaita fiiliksiä odotukseen, aurinkoa kevääseen! <3

      Poista
  3. Minä luulen että olet hoksannut tässä parin vuoden kuluessa ja vaikeuksista toipuessasi jotakin hyvin tärkeää jota liian moni ei havahdu ajattelemaan koko elämänsä aikana. On jotenkin helpottavaa huomata, että tässä maailmassa on ihmisiä jotka menevät vähän pintaa syvemmälle, käyttävät päätään ja ihan oikeasti ajattelevat eivätkä vain kulje puolisokeina päivästä toiseen. Tuntuu että liian moni on tavallaan "turtunut" tähän tavalliseen arkeen ja elämään eivätkä osaa enää arvostaa niitä asioita joita kaikista eniten kuuluisi arvostaa. Elämä ei ole itsestäänselvyys, pienista asioista kuuluu nauttia sillä ne ovat siunauksia joita ei kaikille suoda :) Minun on itseni vaikea ottaa "päivä kerrallaan" sillä pelkään että jos nautin tästä päivästä ja sanon sen ääneen, huomisesta tuleekin kertarysäyksellä katastrofi. Ehkä jonain päivänä oppii luottamaan. Miksihän luottamuksen taito täytyy oppia, sitä en tiedä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja kauniista sanoistasi. Vaikka onkin vielä tässä kohtaa vaikeaa myöntää itselleen, että vaikeudet voi todella kääntää voitoksi (siinäpä yksi kliseinen fraasi jälleen!), niin haluan myös uskoa, että niin on tapahtumassa.

      On totta myös, että luottamusta joutuu harjoittelemaan. Samoja pelkoja on minullakin, kun koen niitä arjen onnen hetkiä. Ehkä pitäisi vain opetella hyväksymään, että onneen kuuluu myös se häivähtelevä varjo, pelko siitä, että kaiken voi menettää. Kai se on etenkin suuren surun myötä vain inhimillistä, että tuntee niin.

      Poista